Spijsvertering van je paard ondersteunen

Het spijsverteringsstelsel van een paard is extreem gevoelig. Het is daarom belangrijk om dit optimaal te ondersteunen en problemen snel te herkennen.

paardenvoer

Zo werkt de spijsvertering van je paard

Mond

De spijsvertering van je paard begint in zijn mond. Door te kauwen op voedsel wordt de oppervlakte van het voedsel vergroot en wordt het makkelijker verteerd. In tegenstelling tot bij mensen produceert een paard alleen speeksel tijdens het kauwen op voedsel. Mensen produceren namelijk 24 uur per dag speeksel. Hoe langer een paard op zijn voedsel moet kauwen, hoe meer speeksel er wordt aangemaakt. Dit speeksel heeft verschillende functies. Zo zorgt speeksel ervoor dat voedsel gemakkelijker door de slokdarm glijdt en, eenmaal aangekomen in de maag, neutraliseert het speeksel het zure maagsap.

Maag

De maag van een paard is redelijk klein en produceert constant maagzuur. Ook dit is weer anders dan bij mensen. Wij produceren namelijk alleen maagzuur als er voedsel aanwezig is in de maag. Als een paard niet voldoende speeksel produceert, doordat hij onvoldoende kauwt, tast het zure maagsap de maagwand aan. Het is dus zeer belangrijk dat een paard constant kan kauwen op bijvoorbeeld ruwvoer, zoals hooi of gras!

De belangrijkste functie van dit zure maagsap is het doodmaken van indringers, zoals ziektekiemen en bacteriën. Afhankelijk van het soort voedsel blijft voedsel ongeveer 1 tot 5 uur in de paardenmaag.

Dunne darm

In de dunne darm worden eiwitten en koolhydraten onder invloed van sappen uit de alvleesklier, en vetten onder invloed van gal uit de lever, gespleten. Een belangrijk verschil met de vertering van de mens is dat paarden geen galblaas hebben. Gal komt dus rechtstreeks uit de lever. Het is daarom belangrijk dat je omschakelingen in vetgehaltes in je rantsoen geleidelijk aan doorvoert, zodat de lever gewend raakt aan de hogere productie van gal. Wanneer eiwitten, koolhydraten en vetten zijn gespleten kunnen ze worden opgenomen door de dunne darm.

De dunne darm van het paard is ongeveer 20 meter lang en voedsel passeert deze 20 meter binnen ongeveer 1,5 uur. Razendsnel dus! Omdat het voedsel met zo’n hoge snelheid door de dunne darm gaat, is het zeer belangrijk een paard niet te veel grote porties in één keer te voeren. Als er te grote porties door de dunne darm trekken, bestaat namelijk de kans dat voedingsstoffen onvoldoende worden verwerkt en onverteerd aankomen in de dikke darm. Dit kan resulteren in een onbalans in de darmflora; de ‘slechte bacteriën’ overleven en de ‘goede bacteriën’ sterven af. Hierdoor daalt de pH in de dikke darmen en gaan de bacteriën melkzuur produceren.

Dikke en blindedarm

In de dikke en de blindedarm wordt voor een paard onverteerbaar, verzelrijk voedsel door bacteriën omgezet in een verteerbare vorm. Vervolgens kan deze verteerbare vorm door het paard worden opgenomen. Het paard haalt het grootste gedeelte van zijn energie uit vezelrijk voedsel. Om deze belangrijke bacteriën in leven te houden en te voeden, is het van groot belang je paard onbeperkt ruwvoer te geven!

Deel dit bericht via onderstaande Social Media